Thailändsk Grön Curry – Kaeng khiao wan

”Kaeng khiao wan” / ”แกงเขียวหวาน” – är en klassisk thailändsk gryta, syskonet till Röd Curry (Kaeng Ped). Ni kan köpa gröncurrypasta på de flesta matbutiker men den jag personligen använder hittar ni på asiatiska matbutiker. Ni kan även göra currypastan från scratch. Recept på det hittar ni här.

Gröncurrypastan som jag använder

Thai Grön Curry (4 port)

4 dl kokosmjölk
2-3 msk gröncurrypasta 
3-4 kycklingbröstfiléer (hackad i munsbitar)
2 dl kycklingfond (eller blanda 2 dl vatten med 1 hönsbuljongtärning)
2 msk socker (eller efter preferenser)
2 msk fisksås (eller efter preferenser)
4 limeblad
4 thai aubergine (kan bytas ut mot annat som broccoli, svamp)
300 gram bambuskott
blad från 1-2 thaibasilika

Thai aubergine

Gör såhär:

  1. Skär grönsaker i munsbitar.
  2. Värm 1 dl kokosmjölk i en kastrull tills kokosmjölken reducerats. Tillsätt gröncurrypasta och fräs i 2-3 min.
  3. Tillsätt kyckling samt limeblad och fräs i ytterligare några minuter till tills kycklingen har fått lite färg.
  4. Därefter tillsätt resten av kokosmjölk, kycklingfond, grönsaker, fisksås och socker.
  5. Låt sjuda tills kycklingen är helt tillagad i medelhög temperatur. 
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt salt eller mer socker/currypasta och servera genast med ris!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *