Rendang – Indonesisk köttgryta

Rendang är en känd kötträtt som har sin ursprung från Indonesien och äts (oftast) vid högtider och serveras tradionellt med speciellt ris som kallas för ”ketupat” men lika gott med jasminris. Rätten serveras numera i andra länder som Malaysia, Thailand, Singapore, Brunei mm.

Rätten är kryddig, mustig…omotståndligt god helt enkelt!

Biff Rendag (4 port)

Bas/kryddpasta

4 schalottenlök
1 citrongräs**
3 cm galangal (kan skippas)
3 cm ingefära
0,5 msk paprikapulver
4 vitlöksklyftor

**grovhackat (ta bort översta lagret och skär bort sista tjocka, hårda delen)

Resten

600-800 gram grytbitar av nöt eller högrev (munsbitar)
3 dl kokosmjölk (varav 0,5 dl för att fräsa kryddpastan)
2,5 dl vatten
1 kanelstång
1 stjärnanis
3 grön kardemumma (hel kapsel)
3 kryddnejlikor
5 limeblad
1 msk tamarindpasta (kan skippas)
1 dl kokosflingor
1/2 msk ljussoja
2 tsk salt (eller efter preferenser)
1 msk brunt socker / socker

Serveras med:

jasminris

Gör såhär:

  1. Börja med att rosta kokosflingor i en stekpanna tills gyllenbrun och mixa till pulver/slät. Kokosflingorna kommer att tillsättas senare.
  2. Mixa samtliga ingredienser till basen/kryddpastan i en mixer till en slät pasta. Har ni svårt att få den slät så tillsätt lite vatten/kokosmjölk.
  3. Värm upp kokosmjölk i lågvärme tills fettet har separerats och fräs därefter kryddpastan tills den börjar dofta (ca 3-5 minuter).
  1. Höj värmen, lägg i köttet och rör om tills köttet har fått lite färg.
  1. Tillsätt därefter kokosmjölk, vatten, tamarindpasta, stjärnanis, kryddnejlikor, grön kardemumma, limeblad, soja, salt, brunt socker samt kokosflingorna.
  1. Sänk värmen, lägg på locket men stäng inte helt och låt sjuda i 1,5 – 2 timmar. Vätskan ska reduceras ganska mycket. Efter 1 timme kan ni smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller tamarindpasta. 
  1. Servera med ris! Vill ni ha lite tryck i rätten kan ni toppa med färsk chili eller chiliflakes.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *