Malaysiska sötpotatismunkar- ”Kuih Keria”

”Kuih Keria” är Malaysisk donuts gjord på endast sötpotatis och vetemjöl. Det är inte vilken vanlig donut som helst. Den är frasig utanpå och sötpotatis bidrar till mjuk och studsig konsistens samt att munken får en väldigt ljuvlig doft. Du kan styra sötman själv genom att tillsätta florsocker eller socker efter din egen preferens. Traditionellt brukar det vara socker glaze på men jag tycker det är både godare och lättare att bara pudra florsocker på.

Sötpotatismunkar (ca 10-12 st)

300 gram sötpotatis (1 liten sötpotatis)
2,5-3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
florsocker/socker
olja (för fritering)

Gör såhär:

  1. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och ångkoka till den är mjuk.
  2. Mosa sötpotatisen med en gaffel och låt svalna.
  3. Blanda sötpotatismosen, med vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke
  4. Knåda till en deg. Degen ska inte fastna på dina händer. Tillsätt då eventuellt mer mjöl om det behövs.
  5. Dela upp degen till en liten boll, platta till bollen till ca 0.8-1 cm tjock.
  1.  Doppa pekfingret därefter i lite olja och gör hål mitt i munken. 
  1. Fritera i olja i 5-6 min tills gyllenbrun. Det är viktigt att munkarna ska friteras i minst 5 min för att bli ordentligt tillagade!
  2. Slutligen kan du antingen pudra över florsocker eller doppa munkarna i socker. Servera!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *