Kombucha – Hur jag bryggde min egen hemma. Del 3 (2:a fermenteringen)

Nu är det dags för det roligaste momentet, dvs smaksättning samt skapande av naturlig kolsyra! Nu är det bara att använda er fantasi, kreativitet och preferenser. 

Du smaksätter genom att tillsätta frukt, fruktjuice (ibland även kryddor som tex kanel) med din kombucha. Ni kan alltså pressa frukten, eller ha i fruktbitar (dock ett h*lvete att få ut fruktbitar efteråt). Vad som gör att det bildas mer eller minder kolsyra har jag inte kommit underfund med. Men att tillsätta socker hjälper till med processen!

Jäsning av frukt och socker ger dig kolsyra!

Ni behöver

Flaska/flaskor **
Valfria frukter, kryddor
Socker

**Helst sådana som ni kan stänga igen ordentligt. Jag använder glasflaskor men många hävdar att det kan spricka pga kolsyran som bildas. Det har dock inte hänt mig. Man kan troligtvis undvika detta från att hända genom att ”rapa” flaskan genom att öppna locket dagligen för att släppa ut lite kolsyra, å andra sidan hävdar många att det inte behövs/onödigt eftersom man förlorar mycket av kolsyran som man vill behålla. Jag är ingen expert och det är på egen risk. Ni får undersöka saken själva.

Jag körde med jordgubb/mynta & passion/mango

2:a fermenteringen

  1.  Mixa frukten/frukterna med socker. För 1 liter kombucha tillsätter jag mellan 1-2 msk socker. Jag vill inte heller ha för söt kombucha. Glöm inte att en del av sockret försvinner i processen. Det sägs iaf att tumregeln är 1/4 frukt och resten te.
  2. Tillsätt fruktmixen/juice i flaskan och tillsätt teet. Återigen, tänk på att flaskan måste vara ren.
  1. Stäng igen flaskan ordentligt. Bevara flaskan i ett svalt rum (ej under 26 grader) mellan 2-5 dagar (ev. längre). Ju varmare desto snabbare sker processen. Undvik dock direkt solljus. 
  2. Är ni oroliga att glasflaskan spricker eller att det ska spruta ut när ni öppnar flaskan (när ni ska dricka) kan ni ”rapa” flaskan genom att öppna locket dagligen för att släppa ut lite kolsyra. Jag hade min i 2 dagar och jag ”rapade” en gång. 
  3. Kyl ner kombuchan sedan i kylskåpet för att skapa ytterliggare kolsyra. Sen är det bara att njuta! 
  4. FYI, min batch med passion/mango gav mest kolsyra av någon anledning.

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

  1. […] är det dags att göra ”fermentering nummer 2”, dvs smaksättning samt skapande av naturlig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *