Kombucha – Hur jag bryggde min egen hemma. Del 1 (odla Scoby)

Följ med på min fermenteringsresa när jag testade brygga Kombucha för första gången.

Kombucha är en fermenterad dryck som är gjord endast på te, socker och vatten. Drycken marknadsförs som en häsodryck med hälsosamma bakterier. Jag är ingen expert inom området så kommer att inte gå in på det, men jag är otroligt nyfiken på hur man kan brygga den trendiga drycken själv hemma. En liten flaska kostar trots allt ca 30 kronor!

Kombucha steg 1 - Scoby

Själv jäsningen sker genom bakteriekultur och jäst. Denna bakteriekultur och jäst är de geléplattorna som ni ser på bilden som jag slarvigt kallar för ”svamp”. ”Svampen” kallas för Scoby – “Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast”.

Hur får vi fram en Scoby då?

1. Ni kan köpa på nätet (bara googla Scoby).
2. Ni kan få från en vän (dessa förökar sig ju fler gånger du brygger).
3. Om man är som jag och vill göra allt från scratch så kan du odla egen.

1.1 Hur jag odlade min Scoby

  1. Först måste du köpa en färdigbryggd Kombucha från butiken, helst naturell smak. Det är viktigt att Kombuchan är ofiltrerad och opastöriserad! Vi vill ha med bakteriekulturen (Scoby-bebisar) från den köpta Kombuchan för att odla till en ”fullvuxen” Scoby. Jag köpte från Roots.
  2. Koka upp svart te (va generös! 2-3 tepåsar) i en liter vatten. När teet har kokats upp, stäng av värmen och tillsätt 0,75 dl strösocker (inget annat!) och rör om. 
  3. Häll över teet i en glasbehållare. Extremt viktigt att behållaren är ren! Vi vill inte skapa andra typer av bakterier.
  4. Låt teet svalna till 26-30 grader. Det är otroligt viktigt med temperaturen. För hög värme kan döda bakterierna och för låg kan mögel bildas.
  5. När teet är max 30 grader tillsätt då 1 dl av din köpta Kombucha.
  6. Täck över glasbehållaren med en silduk och säkra med ett gummiband. Hushållspapper kan också funka. Så länge man inte täcker helt och hållet med ett lock, svampen måste kunna andas. 
  7. Bevara behållaren i ett svalt rum (ej under 26 grader). Ju varmare desto snabbare sker processen. Undvik dock direkt solljus då det kan skada svampen. 
  1. Now we wait. Det kan ta allt mellan 2-5 veckor. Jag odlade min under sommaren och det tog mig bara 2 veckor tills jag fick en stor Scoby.
Efter 14 dagar ser Scobyn ut såhär. Den blir så stor som din behållare!

Tyckte ni att det var intressant hittills? Häng med i nästa steg som jag kallar för 1:a fermenteringen!

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

  1. […] är egentligen att upprepa processen från del 1, nämligen koka upp te (jag föredrar svart te), men denna gång kokar du upp så mycket som du vill […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *