Sesamtofu – Vegetariska varianten på min ”Sesamkyckling”

Receptet på ”Sesamkyckling” blev det mest testade receptet bland mina följare på Instagram. Väldigt simpelt recept, går snabbt att laga och kräver inte så många ingredienser. Sesamtofu är en vegetarisk variant på den rätten. På min instagram har ni också en video där jag demonstrerar hur jag lagar denna rätt.

Sesamtofu 1 portion

Tofu

200 gram tofu
1 ägg (för panering)
Ca 1 dl potatismjöl/maizenamjöl för panering (majsmjöl funkar också)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Sås

2 tsk sesamolja (eller raps)
2 msk ketchup
1/2 msk Sriracha (mer för mer hetta och syrlighet)
1 dl sötsursås
1 msk japansk soja (valfri lättare som kikkoman)
1 tsk potatismjöl/maizenamjöl
1/2 msk sesamfrö
1 tsk limesaft
2 msk vatten
en nypa salt
gräslök/koriander för garnityr

Gör såhär:

  1. Skär tofu i små munsbitar och tillsätt salt och peppar.
  2. Vispa ägg och förbered mjöl i en annan tallrik.
  3. Förbered fritös eller häll olja i en stekpanna och kör i lagom hög värme.
  4. Doppa tofubitarna i ägget först och därefter i mjölet. Fritera tills de blir gyllenbruna (båda sidorna om du friterar i en stekpanna).
  5. Lägg de friterade tofubitarna på ett hushållspapper. 
  6. Blanda ingredienserna till såsen och rör om.
  7. Värm upp såsen i en stek-/wokpanna tills såsen har reducerats och blivit riktigt tjock. 
  8. Lägg i tofubitarna och rör om i 1 min. Man ska alltså inte ha tofun i såsen för länge. Den ska bara in snabbt, röras om och såsen ska bara klibba sig på tofubitarna. På detta sätt behåller ni också krispigheten.
  9. Toppa med gräslök/koriander och servera med ris.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.