Som Tam – thai papayasallad

’Som Tam’ är en av Thailands mest kända sallad som är gjord av strimlad omogen papaya. Fräsch, syrlig, bra tyck med hetta med toner av sötma. Mouthwatering delicious! Kräver inte alls så många ingredienser. Du får en god papayasallad på nolltid!

Som Tam / Papayasallad - 4 portioner

1 grön papaya (omogen)
1 morot
2 msk palmsocker* (kan bytas ut mot honung/socker)
½ -1 st thai chili (bird’s eye) (extremt stark, så börja smått)
4 st vitlöksklyftor
2 medelstora tomater (grovhackad)
2 msk fisksås/vegansk fisksås
1-2 st lime (utifrån behov/preferenser)
1 dl rostade jordnötter
 
*Till skillnad från palmolja produceras palmsocker naturligt på ett hållbart, miljövänligt sätt, eftersom träd underhålls för sin saft istället för att huggas ned

Gör såhär:

Förberedd grönsakerna
  1. Skala och strimla papaya och morötter. 
  2. Hacka tomaterna i klyftor.
  3. Förberedd en stor mortel. Börja med att mortla vitlöksklyftor med thai chili tills de är finfördelade.
  4. Lägg i tomater, papaya och morötter och mortla ett par gånger så att ingredienserna blandas ihop. Har du inte tillräckligt stor mortel kan du dela upp detta steg.
  5. Tillsätt fisksås, honung samt pressa i limesaft och släng även i limeskalen och mortla lätt och rör om med en sked.
  6. Slutligen tillsätt jordnötter och krossa lätt med en mortelstöt. 
  7. Servera!
För underlättande kan ni se min video nedan:

Obs, i videon är receptet för 1-2 portioner!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ansari อันซอรี 🇸🇪🇹🇭🇲🇾 (@myasiancuisine)

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.