Tom Yam är förmodligen en av thailands mest kända och omtalade rätt. För de som inte har smakat så är soppan väldigt kryddig och syrlig. Ni kanske har hört soppan under ett annat namn som ”Tom Yam Goong”. ”Goong” betyder räkor. 

Vill ni har mer djup och autentisk smak kan ni också ha med galangal och koka upp tillsammans med örterna. I mitt recept har jag inte tillsatt något protein, men det är upp till er att tillsätta vilket protein ni vill. Det är vanligt att man har havsdjur i soppan för att ge umami. Soppan är god som den är eller med nudlar och/eller wonton.

Vill ni ha krämig soppa kan ni tillsätta ca 1/2 – 1 dl kokosmjölk men tänk på att kokosmjölk dämpar alla smaker framförallt hettan. Ni lär alltså behöva krydda på mer.

Tom Yamsoppa 4 portioner

2 tomater (grovhackade)
6 champinjoner (grovhackade)
3 citrongräs
3 vitlöksklyftor
8 limeblad
1 korianderrot (om ni inte har använd 5 stjälkar och spara bladen till garnityr)
3 msk Tom Yam pasta (se bild)
2 msk fisksås / vegansk fisksås*
1/2 msk salt (börja smått och öka utifrån behov)
1 msk socker
2 lime (börja med 1 lime och öka utifrån behov, men 2 tycker jag smakar bäst och man känner syrligheten ordentligt)
1,5 liter vatten

*Klicka för att beställa fisksås/vegansk fisksås. Koden ’myasiancuisine’ ger 10% rabatt

Valfritt

Thai chili – finhackad (bird’s eye) (för hetta). Extremt stark så börja smått, kanske en halv!
1/2 msk Thai Chili Paste- ”Nam prick pao” eller valfri chiliolja.

Tom Yam pasta (eller Tom 'Yum' enligt förpackningen)
Thai chili/ Bird's eye

Gör såhär:

  1. Hacka citrongräs diagonalt i 3-4 jämna bitar och pressa lätt med kniven för att frigöra aromerna. Pressa även vitlöksklyftor med kniv för samma syfte.
  1. Koka upp citrongräs, limeblad, vitlöksklyftor samt korianderroten.
  2. Sänk värmen när vattnet börjar koka och tillsätt Tom Yam pasta och låt puttra i 5 min.
  1. Tillsätt tomater samt fisksås och låt puttra i 10 min till.
  2.  Tillsätt därefter champinjoner, salt och socker/honung och thai chili. Låt puttra i 5 min.
  3. Krydda soppan sedan med limesaft samt chiliolja och låt puttra i 5 min till. Chilipasta/-olja är inget måste, men det ger en härlig doft till soppan. Den chilioljan jag använder är antingen ”Nam Prik Pao – Thai Chili Paste” eller chilioljan ”Laoganma”.
  4. Toppa slutligen med korianderblad och servera!

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *